Defensie assisteert met Chinooks bij blussen grote brand Twence

Chinook helpt bij blussen brand bij Twence
Foto: © Remco Ditmar (Persbureau GinoPress)

Updates:

16:00 uur: De brandweer heeft de hulp ingeroepen van Defensie. Op dit moment zijn twee Chinooks van het Defensie Helikopter Commando ter plaatse om te helpen met het blussen. De chinooks halen het water op bij het Rutbekerveld. In de zogenaamde “bambi basket” onder de chinooks kan 10.000 liter water.


Er woedt een zeer grote brand bij afvalverwerker Twence aan de Boldershoekweg in Hengelo. De brand is ontstaan in een grote berg afval die buiten op het eigen terrein staat. Bij de brand komt rook vrij, die helemaal richting Deventer trekt. De rook zorgt voor stankoverlast.

Zaterdag 30 juni rond 23:00 uur kwam bij de meldkamer de melding dat er brand zou zijn bij Twence. Bij aankomst van de brandweer bleek een groot deel van een afvalberg in brand te staan. De brandweer heeft gelijk opgeschaald naar zeer grote brand en is met veel materieel ter plaatse. Voor de blussing wordt ook gebruik gemaakt van blusvoorzieningen van Twence. Het betreft een berg van ongeveer 200 x 100 meter en 20 meter hoog, die volledig in brand staat.

Stankoverlast
Bij de brand komt veel rook vrij, ook zijn er gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De brandweer heeft metingen verricht en heeft geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. De rook veroorzaakt wel stankoverlast, die is zelfs in Deventer waarneembaar. De stank is vooral hinderlijk, maar niet schadelijk voor de gezondheid. Het advies is om bij overlast ramen en deuren gesloten te houden. Het kan zijn dat er roetdeeltjes neerslaan. Deze kunnen opgeveegd worden en in de afvalbak gedeponeerd worden.

De brandweer verwacht dat de brand nog uren, zo niet dagen woedt en dus voor overlast zorg. De oorzaak van de brand is niet bekend, er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Ramptoerisme

Op de brand kwamen vannacht ongelofelijk veel mensen af. Veel toeschouwers parkeerden hun auto alsof het een drive-in bioscoop was. Dit tot ergernis van de Brandweer die keer op keer veel moeite moest doen om de mensen weg te sturen en de plaats van het incident te kunnen bereiken.

Auto vast op brandweerslang

Foto: © Stijn Klaassen

De brandweerkorpsen uit onder andere Rijssen hebben vannacht slangen gelegd vanaf het Twentekanaal naar de plek van de brand. Na het leggen van de slangen voor de waterwinning reed een automobilist zichzelf vast op een koppelstuk van de een slang. Hierdoor kon er lange tijd geen water op de slang worden gezet. Na het verwijderen van de auto door de brandweer is deze door een berger weggesleept. Het gedeelte van de slang is op twee plekken kapot gegaan en deze moest worden vervangen.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie