Politie waarschuwt voor insluipers

Foto: Politie

Twente – Nu het mooie weer er weer aan komt willen wij u wijzen op insluipers. Insluipers komen vaak binnen door openstaande ramen of niet afgeslopen deuren, zowel op begane grond als op een eerste etage. Simpele middelen die gebruikt worden, zijn bijvoorbeeld: aanbouwen, schuurdaken, containers, ladders of regenpijpen.

Maatregelen

Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als u alles afsluit als u weg gaat. Bent u thuis? Sluit dan openstaande ramen en deuren af van de vertrekken waarin u zich niet bevindt. Maak uw woning voor insluipers ‘onaantrekkelijk’. Waardevolle spullen, zoals een handtas, smartphone, tablet of laptop in het zicht trekt de aandacht van een insluiper. Ook autosleutels die van buitenaf zichtbaar op het kastje in de hal liggen, kunnen maken dat een insluiper probeert binnen te komen. Bewaar ook niet te veel contant geld in huis. Heb je bijvoorbeeld struiken rondom je huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat je huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

Wat doet de politie

Een inbraak is letterlijk een inbreuk op de leefomgeving van het slachtoffer en heeft grote invloed op zijn of haar veiligheidsgevoel. De aanpak van inbraken heeft daarom hoge prioriteit bij de politie. Wij doen er alles aan om deze inbraak op te lossen, de dader(s) aan te houden en eventuele gestolen spullen terug te geven aan de eigenaren. Na een inbraak doet de politie altijd een buurtonderzoek en in de meeste gevallen wordt sporenonderzoek gedaan. Een speciaal woninginbrakenteam onderzoekt de inbraak.

Bel 112 bij een verdachte situatie

Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

Preventietips

Onderzoek toont aan dat de kans groot is dat er na een inbraak in de directe omgeving weer wordt ingebroken. De inbreker kent de huizen, de binnentuinen, het hang en sluitwerk en de vluchtroutes in de omgeving. Inbrekers breken zelfs in bij een huis waar ze al eerder hebben ingebroken. Als u zelf preventiemaatregelen treft, heeft u tot 90% minder kans op een woninginbraak. Het gebruik van verlichting, zowel binnen als bij de deuren die toegang geven tot de woning, helpt ook. Het gebruik van tijdschakelaars op lampen is daarom een advies. Wanneer u vragen heeft, dan mag u altijd contact opnemen met de politie. U kunt hiervoor bellen met 0900-8844.

Bekijk voor meer informatie en preventietips de website van de politie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie